Man vs Vrouw: Seksuele vrijheid

Hij kan maar een ding tegelijk, zij praat te veel. Hij kan niet luisteren, zij niet navigeren. Zij wil alles doorgronden, hij komt met praktisch advies. Zijn mannen en vrouwen werkelijk zo verschillend? In de wekelijkse blog Man versus Vrouw zetten we haar tegenover hem. Vandaag: seksuele vrijheid.


VOLGENS HAAR

Met de ontdekking van de pil in de jaren ’60 kwam er meer plaats voor seksuele vrijheid. De flowerpower, hippies… Ik was er niet bij, maar het had volgens mij wel iets romantisch. Het had te maken met een hang naar verbroedering. Vrij uitgevoerd, maar toch. Tegenwoordig is seksuele vrijheid zo’n beetje hetzelfde als doe wat je uitkomt. Niets geen verbroedering, het gaat om jouw recht als individu. Een recht tot seksuele uiting. Onlangs is een nieuwe site geopend voor vreemdgangers. Zo nieuw lijkt me dit niet. Op datingsites kom je standaard in aanraking met vreemdgangers. Op sites voor vreemdgangers zullen op hun beurt dan ook wel geen vreemdgangers te vinden zijn maar sensatiezoekers. Hoe verveeld kun je zijn?

Vrije handel
Noem mij blind, naïef, blond, Doctor Ruth en te diepgravend tegelijk. In mijn omgeving kom ik vooral mensen tegen die trouw en liefdevol zijn en dat ook van hun partner verlangen. Uiting geven aan je seksuele gevoelens is niet hetzelfde als ontrouw zijn. Maar het wordt er vaak wel mee bedoeld. Ik geloof niet in een overweldigend aanbod van de pure-seks-vreemdganger, of de ware aanhanger van de seksuele vrijheid. Ik geloof wel in de fantasie van die vrijheid. Lekker achter eigen gesloten ogen kan er van alles. Veel mensen profileren hun gewaande vrijheid op het internet. Vooral mannen die denken met hun jongeheer te moeten pronken zijn een afknapper eersteklas! Je kunt mij niet wijsmaken dat er dan nog veel volk op je vrije handel afkomt.

Minpunt
Al die seksuele vrijheid geeft me de kriebels. En dat is niet van genot. Bloot slaat inmiddels toch wel heel erg dood. Ik heb het allemaal wel zo’n beetje gehad met die billen en borsten en wat daarmee kennelijk allemaal moet gebeuren. Steeds vaker voel ik een ouderwetse drang naar geestelijke intimiteit. Mensen met een al te grote hang naar seksuele vrijheid vind ik zelfs een beetje sneu. Zij zoeken iets dat ik niet eens wil hebben. Afgunst kan het dus niet zijn. In mijn woonplaats is een recreatiegebied. Inderdaad, met gedooggebied. Naast de hondenuitlaters, de skaters en dagjesmensen komen er mensen die op zoek zijn naar seksueel contact. Met een beetje pech ben je als wandelaar getuige van een geslaagde transactie. Jammer vind ik dat, het leek zo mooi in de jaren ’60.  

VOLGENS HEM
Vrije seks zou toch datgene moeten zijn wat elke man wil. Volgens de statistieken dan. Lekker wandelend van vrouw naar vrouw en scoren wat je scoren kan. Ten tijde van de beroemde seksuele revolutie moest het allemaal kunnen. Hij deed het met haar en zij vervolgens met een andere man of vrouw. Verfoeid door de oudere generatie, hoewel ik denk dat het grootste deel van de mannelijke helft van die oudere generatie wenste dat ze een jaar of 30 later geboren waren. Voor de jonge vrouwen in die periode kan ik niet spreken natuurlijk, maar volgens mij zullen ze het toch wel leuk gevonden hebben, of het nou een manier van schoppen tegen de truttige maatschappij was of een onbedwingbare hang naar seksueel genot.

Periode
Ik denk dat elke jonge man zijn periode van seksuele vrijheid wel zou willen vieren. Ik ben vroeger bepaald niet de braafste geweest als het om snel wisselende relaties ging, met als absoluut dieptepunt het op de trein zetten van mijn toenmalige scharrel, haar uitzwaaiend met de nieuwe vlam voor die avond naast me. Als ik er nu op terug kijk, ben ik er niet trots op, hoewel de dames tijdens die vakantie ook niet de braafste waren. Ik zou er nu niet meer aan moeten denken. Veel te vermoeiend en te ingewikkeld. Tegenwoordig erger ik me groen en geel aan die continu langsvliegende blote borsten met bijpassend 0900-nummer op de televisie. Zou het nu echt zo zijn dat heel mannelijk Nederland ’s avonds na elven met een verlekkerde blik en een doosje tissues op de bank naast zich tv zit te kijken? Volgens mij is de gemiddelde man die reclames al lang zat. Maar aan de andere kant leveren die reclames blijkbaar nog steeds iets op, anders waren ze er al lang mee gestopt.

Werkelijkheid
Om een overleden cabaretier te citeren: ‘Ik word te oud voor die rotzooi.’ Ik voel geen afgunst ten opzichte van de jongere generatie met een mogelijk nog vrijere seksuele moraal dan wij al hadden. Ik kijk – min of meer gedwongen – mee met soapseries op tv voor jongeren, waarbij seks als machtsmiddel wordt gebruikt en als iets kortstondigs. Het woord ‘liefde’ zie je daar nog maar zelden langskomen en als daar al sprake van is, duurt het nooit langer dan een aflevering of drie. Ik zie met twee mooie opgroeiende puberdochters de toekomst met angst en beven tegemoet. De oudste is dertien. Tegenwoordig heeft 35% van de meiden ‘het’ op die leeftijd toch al gedaan? Zouden er nog kuisheidsgordels te koop zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *